esmaspäev, 13. juuli 2009

Tanu debüüt

Nüüd on küll rohkem kui nädalapäevad möödas väga mälestusväärsest laulupeost. Minu ponnistused tanu valmimiseks kandsid vilja ja tanu debüüt toimuski laulupeo 1. kontserdil. Veel peo eelõhtul istusin ma sassis tanulintidega laua taga ja proovisin mingit selgust saada, kuidas nad tanule peaksid paigutuma. Aga oma juhendaja tarkade nõuannete kohaselt nad paika said kinnitatud.

Tegemist siis Tõstamaa naise tanuga, mille tikkimist alustasin ammuilma (talvel). Lihtsalt järjepidevus puudus selle peakatte valmistamisel. Midagi keerulist polnud ei tikkimises (madalpiste) ega muudes elementides, aga aega oli raske leida. Kui lapsed tuttu olid läinud, siis võtsin tikkimisraami välja ja asusin tegudele.
Tanu muster pärit Eesti rahvariiete raamatust, sellest mustast 1980ndatel väljaantust. Mustri lihtviisiliselt kopeerisin riidele. Mulineesid leidsin veel ema kogutud varudest, mõned värvid ostsin juurde. Üldiselt nõelatööd nagu pilutamine ja tikkimine istuvad mulle hästi.
Tanu allääres kardpael (lõikasime välja ühest väga kullasest kleidiriidest) ja kurrutatud pits. Lõppeks oli päris palju tegemist, et leida sobiva laiuse ja värviga tanulinti. Kanga- ja käsitööpoed on täis igasugu kaupa, aga minnes otsima konkreetset "asja", ei pruugi seda leida. Abakhanist sain oma tanu lindid, mille toon on vast pisut liiga "äkiline". Samas, eks vanastigi võeti seda, mis kaupmehelt saada oli või mis merede tagant võõralt maalt kaasa toodi.

Laulupeol oli uhke tunne küll, sest tegemist on ju minu enda esimese tanuga. Ühe tanu valmistasin varem oma sõbrannale, aga sellel polnud tikandit (valge tanu kirjude lintidega, vt varasemat postitust). Eriti uhke oli tanu kanda. Tõsijutt. Selg läks sirgeks ja rüht, mille saavutamisega muidu on tegemist, tekkis nagu iseenesest.

Tõstamaa naise riietest on mul nüüdse seisuga valmis särk, seelik, põll, tanu. Sügisel alustan liistiku (vesti) ja sukkade tegemist. Hammas on verel ja enam pidama ei saa! Mõtlen juba, millised riided teen oma tütrele...
Lisan siia ka paar lähivaadet tanu tikandist.










Posted by Picasa

2 kommentaari:

  1. Väga ilus!Paistab et korralikult tehtud ja sellepärast võib ju uhke olla.

    VastaKustuta
  2. Aitäh kiitmast! Püüdsin ikka ihu ja hingega ;-)Tikkimist oli mõnus teha.

    VastaKustuta